Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο...

Το 1542, μια ομάδα Ισπανών εξερευνητών με επικεφαλής τον Φρανσίσκο ντε Ορελλιάνα, αποφάσισε να περιπλανηθεί στα δάση και στα νερά του Αμαζονίου, έχοντας ως αφετηρία τις πηγές του ποταμού, στις Άνδεις. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι εξερευνητές, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ομάδα άγριων πολεμιστών, που είχαν για αρχηγό τους μια πανέμορφη γυναίκα.. «Ήταν ψηλή, μυώδης, γενναία, ορμητική, και το μοναδικό ρούχο επάνω της ήταν ένα κομμάτι ύφασμα.»... Με αυτά τα λόγια την περιέγραψε στο ημερολόγιό του ο χρονικογράφος της αποστολής, Γασπάρ ντε Καρβαχάλ. Έτσι επηρεασμένοι από την Ελληνική Μυθολογία και ως ανάμνηση αυτής της συνάντησης ονόμασαν τον ποταμό... «Ο ποταμός των Αμαζόνων» ή «Αμαζόνιος»


Αμαζόνιος… Μια αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της φύσης, που σε πολλούς θυμίζει τον ευλογημένο Κήπο της Εδέμ. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Βραζιλίας και της Νοτίου Αμερικής, και επίσης ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ποταμός του κόσμου, σίγουρα αποτελεί ένα θαύμα. Δεν είναι μόνο ο Αμαζόνιος ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο , αλλά και δυο παραπόταμοι του ο Μαδέιρα (Madeira) με μήκος 3,352 km και ο Νέγρο (Negro) με μήκος 2,253 km συγκαταλέγονται μέσα στους μεγαλυτέρους του κόσμου.


amazon-1


Με μήκος περίπου 6,800 χιλιομέτρων, ο ποταμός Αμαζόνιος πηγάζει από την επιβλητική οροσειρά των Περουβιανών Άνδεων, διαρρέει το Περού, την Κολομβία και το μεγαλύτερο μέρος της Βραζιλίας και εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Περίπου το μισό νερό της βροχής που πέφτει στον Αμαζόνιο ανακυκλώνεται μέσα στα τροπικά δάση και το άλλο μισό κατακλύζει  τις λίμνες και τα ποτάμια καταλήγοντας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικές μετρήσεις, λέγεται πως ο Αμαζόνιος «αδειάζει»  120,000 κυβικά μέτρα νερό στην θάλασσα, ανά δευτερόλεπτο. Έχει πλάτος 5 με 80 χιλιόμετρα και το βάθος του ξεκινάει από τα 70 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 185. Κατά την περιπετειώδη διαδρομή του δέχεται πάνω από 200 παραπόταμους, ενώ στις εκβολές του συναντά τον ποταμό Τοκάντη και μαζί σχηματίζουν ένα τεράστιο Δέλτα –πλάτους 320 χιλιομέτρων.

Το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα της Γης και είναι το μεγαλύτερο αρχέγονο δάσος του πλανήτη. Η χαώδης έκτασή του φιλοξενεί την πιο πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Γης. Στο τροπικό δάσος του συναντά κανείς περίπου 8,700 είδη πουλιών, 8,000 είδη εντόμων, 30 είδη πιθήκων και τα περισσότερα είδη βατράχων ανά τον κόσμο.

Ενώ, τα νερά του Αμαζονίου φιλοξενούν περίπου 1,500 είδη ψαριών ,ανάμεσά τους Δίσκους, Σκαλάρια, Πιράνχας, Γατόψαρα, κροκόδειλους, χελώνες, ποταμοδελφίνια και πάρα πολλά άλλα.

discus-in-netpiranha-1panaq-1

Ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως στην έκταση που βρέχει ο ποταμός Αμαζόνιος, βρίσκουν καταφύγιο και κατοικούν μερικές από τις πιο παράξενες μορφές ζωής, όπως για παράδειγμα η αράχνη Caranguejeira (= Καρανγκουεχέιρα) που ξεπερνάει σε μέγεθος και μια μπάλα του μπέιζμπολ, όπως επίσης και ένα είδος πιθήκου Cebuella pygmaea που έχει βάρος μόλις 130 γραμμάρια και είναι ίσος σε μέγεθος με μια οδοντόβουρτσα.

P-feracebuella_pygmaeaDolphins

Στην περιοχή της Αμαζονίας υπάρχει τεράστιος ορυκτός πλούτος . Σιδηρομεταλλεύματα πρώτης ποιότητας στην περιοχή του Τοκάντη (Tocantins) , βωξίτης στην Ανατολική Αμαζονία , πετρέλαιο στις Δυτικές περιοχές. Επίσης χρυσός και πηλός καθώς και δυο ανεκτίμητες βιολογικές πηγές όπως η ξυλεία και η αλιεία.
Όμως όλα αυτά προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν οι μεγάλες εταιρίες αδιαφορώντας για τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα του πλανήτη μας καταστρέφοντας τον.